ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Γνωρίζουμε πως η επιλογή κουφωμάτων δεν είναι απλή υπόθεση. Η ποικιλία τύπων και σχεδίων στην οποία διατίθενται είναι τόσο διευρυμένη, ώστε πριν καταλήξουμε στην τελική επιλογή, χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί συνυπολογίζοντας έναν αριθμό σημαντικών παραγόντων.

Επιπρόσθετα, η κατανόηση και η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων ενός προγράμματος σαν το ΝΕΟ Εξοικονομώ είναι μια απαιτητική διαδικασία η βοήθεια είναι χρήσιμη, ειδικά σε όσους αποφασίζουν να κάνουν για πρώτη φορά αντικατάσταση κουφωμάτων. «Τί να προσέξω; Πώς να επιλέξω; Τί κέρδος έχω και πώς εξασφαλίζω τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση;». Πολλά τα ερωτήματα που θα περάσουν από το μυαλό σας.

Για να σας βοηθήσουμε, δημιουργήσαμε έναν χρήσιμο οδηγό με απαντήσεις σε όποιο ερώτημα μπορεί να έχετε. Καλή επιτυχία!

Πολλά τα πλεονεκτήματα του να επιλέξει κανείς κουφώματα αλουμινίου. Tο αλουμίνιο αποτελεί ένα πολύ ανθεκτικό μέταλλο απέναντι σε πολλές μορφές διάβρωσης με σχεδόν μηδενικό κόστος συντήρησης.
Παρέχει ασφάλεια, αισθητική, ευελιξία, ηχομόνωση, θερμομόνωση και είναι ένα «πράσινο» υλικό, που έχει τη δυνατότητα να ανακυκλώνεται για πάντα, διατηρώντας ακέραια τα χαρακτηριστικά του.

Επιλέγοντας θερμομονωτικά κουφώματα εξοικονομούμε σε ενέργεια και χρήματα έχοντας λιγότερες απώλειες τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Είναι πιο στιβαρά λόγω της κατασκευής τους αλλά και πιο ανθεκτικά σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
H ιστορία μας μετρά 38 χρόνια συνεχούς εξέλιξης. Είμαστε σχεδιαστικά ανήσυχοι. Καθημερινά στο σχεδιαστικό μας τμήμα, μεγαλώνουμε τη γκάμα των συστημάτων μας, προσφέροντας κλασσικές αλλά και avant-garde λύσεις που απαντούν στα ζητούμενα μιας απαιτητικής σύγχρονης εποχής. Η ποιότητα Aluminco είναι αξία αδιαπραγμάτευτη για τους ανθρώπους της εταιρίας, με πιστοποιήσεις από αναγνωρισμένα ινστιτούτα και διεθνείς οργανισμούς. Ξοδεύουμε σημαντικό χρόνο και πόρους, ακούγοντας, παρατηρώντας, μελετώντας, δοκιμάζοντας και στη συνέχεια δημιουργώντας συστήματα που ενσωματώνουν κορυφαίες επιδόσεις, εξαιρετικό σχεδιασμό και υψηλή ενεργειακή απόδοση.

Η επιλογή κουφωμάτων είναι πρωταρχικής σημασίας, όχι μόνο γιατί συμβάλουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου μας αλλά και γιατί το δαπανώμενο κεφάλαιο είναι αρκετά σημαντικό που δύσκολα θα μπορέσουμε να επαναλάβουμε την ίδια επένδυση σε περίπτωση κακής επιλογής.
Ωστόσο πριν επιλέξουμε κουφώματα θα πρέπει να επιλέξουμε τον σωστό σύμβουλο-κατασκευαστή ώστε να προβούμε και στις σωστές επιλογές κουφωμάτων-λύσεις για το κτίριο μας και τους χώρους μας.
Ο κατασκευαστής που θα επιλέξουμε θα πρέπει να:

 • είναι πιστοποιημένος,
 • τηρεί κάποιο σύστημα ποιότητας (FPC, ISO, η κάποιο άλλο.),
 • μας δείξει δείγμα της δουλείας του,
 • μας δείξει τον χώρο που παράγει τα κουφώματα και να προσέξετε το επίπεδο της οργάνωσής του,
 • μας κάνει μια αυτοψία στο χώρο μας γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουνε να λάβουμε σωστή προσφορά χωρίς εκπλήξεις.
Η αντικατάσταση κουφωμάτων δεν είναι μια εύκολη εργασία και γι’ αυτό όταν αποφασίσουμε να την κάνουμε θα πρέπει να προσέξουμε τα νέα μας κουφώματα να έχουν υψηλές θερμομονωτικές ιδιότητες για να περιορίσουμε τι θερμικές απώλειες και να διατηρούμε τον χώρο μας ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι με την λιγότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας και το μέγιστο όφελος για το πορτοφόλι μας. Επίσης τα νέα μας κουφώματα θα πρέπει να έχουν ηχομονωτικές ιδιότητες για να κρατούν έξω τους ανεπιθύμητους θορύβους (ποιος δεν θέλει ένα ήσυχο ύπνο!) αλλά να προσφέρουν ταυτόχρονα σιγουριά και ασφάλεια.

Κατά την τοποθέτηση των κουφωμάτων θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής βασικά σημεία:

 • Το κούφωμα να μην έρχεται σε επαφή με την τοιχοποιία γιατί διαφορετικά ακυρώνονται τα θερμομονωτικά του χαρακτηριστικά.
 • Οι αρμοί περιμετρικά του κουφώματος θα πρέπει να είναι σφραγισμένοι με αφρώδες μονωτικό υλικό και στην συνέχεια με ουδέτερη σιλικόνη στο πάτωμα όπου έχει και την μεγαλύτερη συγκράτηση υγρασίας για την αποφυγή μούχλας και στις υπόλοιπες πλευρές με ακρυλικό στόκο.
 • Θα πρέπει να υπάρχουν οι απορροές στο σταθερό πλαίσιο (κάσα) και στο κινητό πλαίσιο (φύλλο), ζητήστε από τον τεχνικό να σας υποδείξει τις οπές απορροής.
  *Οι απορροές της κάσας πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.
 • Το κούφωμα θα πρέπει να είναι αλφαδιασμένο και να έχουν χρησιμοποιηθεί μεταλλικά στηρίγματα (βίδες) για την στήριξή του και όχι μόνο αφρό πολυουρεθάνης.
 • Θα πρέπει οι αρμοί μεταξύ του σταθερού πλαισίου (κάσα) και του κινητού πλαισίου (φύλλο) να είναι περιμετρικά ομοιόμορφοι και να μην υπάρχουν εμφανείς αποκλίσεις από απόσταση 2 μέτρων.
 • Οι συναρμογές των προφίλ θα πρέπει να είναι επίπεδες και να μην παρουσιάζουν κενά.
 • Τα λάστιχα, θα πρέπει να είναι ομοιόμορφα και να μην παρουσιάζουν ανωμαλίες γιατί δεν θα αποδίδουν όπως επίσης πρέπει και στις ενώσεις τους να είναι κολλημένα και να μην υπάρχει κενό.
 • Τα εξαρτήματα, θα πρέπει να είναι αυτά που ως ALUMINCO έχουμε προδιαγράψει για τα προϊόντα μας.

Κατά την παράδοση των κουφωμάτων θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής βασικά σημεία,

 • Ο κατασκευαστής υποχρεούται να σας δώσει τα πιστοποιητικά CE των κουφωμάτων σας.
 • Θα πρέπει να σας δώσει γραπτή εγγύηση καλής λειτουργίας για τουλάχιστον 2 χρόνια.
 • Οι επιφάνειες των προφίλ θα πρέπει να είναι χωρίς γρατζουνιές, καθαρές από σιλικόνες και αλλά επικαθήμενα υλικά όπως ασβέστης, τσιμέντο, κλπ. γιατί καταστρέφουν την βαφή και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν και την οξείδωση του.
 • Θα πρέπει να σας κάνει επίδειξη των κουφωμάτων και να σας εξηγήσει πως λειτουργούν τα κουφώματα σας.
 • Η λειτουργία του κουφώματος θα πρέπει να είναι ομαλή και σχετικά αθόρυβη.
  Οποιαδήποτε δυσκολία στην ομαλή λειτουργία του κουφώματος θα πρέπει να επιδιορθωθεί άμεσα.
Επιλέγοντας τα νέα σας κουφώματα από το δίκτυο συνεργατών της ALUMINCO είστε σίγουροι ότι έχετε επιλέξει καινοτόμα προϊόντα υψηλών επιδόσεων και αισθητικής. Επίσης συμβάλετε στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας γιατί η ALUMINCO χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ ελληνικό αλουμίνιο στα παραγόμενα προϊόντα της με τα υψηλότερα στάνταρτ σε όλη την διαδικασία παραγωγής και με συνεχή γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο τύπος του κουφώματος που ταιριάζει στις ανάγκες του χρήστη έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους ξεκινώντας από την συχνή ή μη χρήση του συγκεκριμένου κουφώματος, την ιδιαίτερη ή μη απαίτηση σε επιδόσεις ( θερμοπερατότητας, υδατοστεγανότητας, αντοχής στην ανεμοπίεση και αεροστεγανότητας).

Συνεχίζοντας, ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή του τύπου κουφώματος είναι το είδος και το πάχος της υάλωσης που θέλουμε να περιλαμβάνει, ανάλογα με τους δείκτες ηχομείωσης και αντιδιάρρηξης που ζητούμε από το κούφωμα να παρέχει. Ένας εξίσου σημαντικός λόγος επιλογής τύπου κουφώματος είναι η εσωτερική διαρρύθμιση του χώρου στον οποίο προορίζεται, καθώς τα ανοιγόμενα κουφώματα για παράδειγμα καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο κατά το άνοιγμα τους σε σύγκριση με τα συρόμενα. Η σκίαση, τέλος , είναι ένας άλλος παράγοντας λήψης της συγκεκριμένης απόφασης, καθώς το αν θα επιλέξουμε ανοιγόμενα παντζούρια ή ρολά συνυπολογίζεται και στην επιλογή του τύπου κουφώματος που θα καταλήξουμε.

Δεν θα πρέπει να αμελούμε και την αισθητική του κουφώματος καθώς, όντας μέρος της όψης του κτιρίου θα πρέπει είτε να εναρμονίζεται με την όψη του κτιρίου (ειδικά αν πρόκειται για πολυκατοικία) , είτε με την αρχική μελέτη του αρχιτέκτονα με την οποία εγκρίθηκε η άδεια οικοδομής κατά το παρελθόν.

Οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την απόδοση ενός κουφώματος είναι το είδος υάλωσης που έχει υπολογιστεί , η τυπολογία του (το αν είναι δηλαδή π.χ. χωνευτό ή επάλληλο ή ανοιγόμενο), η σειρά του συστήματος που έχει υπολογιστεί καθώς επίσης και τα προφίλ με τα οποία πρόκειται να κατασκευαστεί.

Καθοριστικό παράγοντα για την επίδοση ενός κουφώματος ιδιαίτερα σε ότι αφορά την υδατοστεγανότητα και την αντοχή στην ανεμοπίεση παίζει και ο προσανατολισμός του χώρου στον οποίο θα τοποθετηθεί. Ως επί το πλείστων βόρειοι προσανατολισμοί δέχονται μεγαλύτερη επιβάρυνση σε άνεμο και βροχή, ενώ στον αντίποδα νότιοι και ανατολικοί, περισσότερη έκθεση στον ηλιακή ακτινοβολία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αν θα θέλαμε να δούμε την επίδοση του κουφώματος από την σκοπιά της ασφάλειας , τότε η επιλογή σωστού αριθμού αλλά και τύπου κλειδώματος διαδραματίζει εξίσου καθοριστικό ρόλο.

Ποτέ, ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως, όσο καλή επιλογή και αν έχουμε κάνει στην σειρά του συστήματος αλουμινίου και στην υάλωση, το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται από την άρτια κατασκευή του κουφώματος και την ορθή τοποθέτησή του από το εξειδικευμένο συνεργείο.

Ιδιαίτερη σημασία παίζουν και οι θερμομονωτικές μπάρες και τα λοιπά ειδικά εξαρτήματα τα οποία έχοντας τα λάβει υπόψιν μπορούν να εκτοξεύσουν τις επιδόσεις του κουφώματος.

Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε πως ιδιαίτερα στο κομμάτι της ενεργειακής απόδοσης του κουφώματος βασικό ρόλο παίζει η σωστή τοποθέτηση με χρήση κατάλληλων υλικών ιδιαίτερα στα σημεία επαφής του κουφώματος με την τοιχοποιία προς αποφυγή θερμογεφυρών.

Η πόρτα εισόδου παίζει καθοριστικό ρόλο σε περίπτωση που διαχωρίζει έναν θερμαινόμενο χώρο όπως το εσωτερικό ενός διαμερίσματος ή μονοκατοικίας με το εξωτερικό περιβάλλον. Αν λοιπόν αυτό είναι το σενάριο που εξετάζουμε, τότε η πόρτα εισόδου πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ακόμα κούφωμα του κτιρίου μας.

Tα ανοιγόμενα κουφώματα προσφέρουν:

 • Υψηλότερες επιδόσεις έναντι των συρόμενων σε όλα τα επίπεδα
 • Ευελιξία στην επιλογή υάλωσης
 • Μηχανισμούς ανάκλησης για αερισμό
 • Υψηλότερο δείκτη ασφάλειας

Στον αντίποδα, τα συρόμενα κουφώματα προσφέρουν:

 • Υψηλή αισθητική
 • Δύνανται να παρέχουν κατασκευές μεγαλύτερων διαστάσεων
 • Επιτρέπουν την διάχυση του φωτός και δίνουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης θέας
 • Ευκολία στην χρήση και στην πρόσβαση
 • Καλύπτουν τυπολογίες χωνευτών (πιο συχνά απαντημένη τυπολογία στα προς αντικατάσταση κουφώματα)
 • Καταλαμβάνουν έως και μηδενικό επιπλέον χώρο εντός του δωμάτιου, ευελιξία στην εσωτερική διαρρύθμιση του δωματίου.

Πολλά τα πλεονεκτήματα του να επιλέξει κανείς κουφώματα αλουμινίου. Tο αλουμίνιο αποτελεί ένα πολύ ανθεκτικό μέταλλο απέναντι σε πολλές μορφές διάβρωσης με σχεδόν μηδενικό κόστος συντήρησης. Παρέχει ασφάλεια, αισθητική, ευελιξία, ηχομόνωση, θερμομόνωση και είναι ένα «πράσινο» υλικό, που έχει τη δυνατότητα να ανακυκλώνεται για πάντα, διατηρώντας ακέραια τα χαρακτηριστικά του.

Επιλέγοντας θερμομονωτικά κουφώματα εξοικονομούμε σε ενέργεια και χρήματα έχοντας λιγότερες απώλειες τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Είναι πιο στιβαρά λόγω της κατασκευής τους αλλά και πιο ανθεκτικά σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

H ιστορία μας μετρά 38 χρόνια συνεχούς εξέλιξης. Είμαστε σχεδιαστικά ανήσυχοι. Καθημερινά στο σχεδιαστικό μας τμήμα, μεγαλώνουμε τη γκάμα των συστημάτων μας, προσφέροντας κλασσικές αλλά και avant-garde λύσεις που απαντούν στα ζητούμενα μιας απαιτητικής σύγχρονης εποχής. Η ποιότητα Aluminco είναι αξία αδιαπραγμάτευτη για τους ανθρώπους της εταιρίας, με πιστοποιήσεις από αναγνωρισμένα ινστιτούτα και διεθνείς οργανισμούς. Ξοδεύουμε σημαντικό χρόνο και πόρους, ακούγοντας, παρατηρώντας, μελετώντας, δοκιμάζοντας και στη συνέχεια δημιουργώντας συστήματα που ενσωματώνουν κορυφαίες επιδόσεις, εξαιρετικό σχεδιασμό και υψηλή ενεργειακή απόδοση.

Η επιλογή κουφωμάτων είναι πρωταρχικής σημασίας, όχι μόνο γιατί συμβάλουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου μας αλλά και γιατί το δαπανώμενο κεφάλαιο είναι αρκετά σημαντικό που δύσκολα θα μπορέσουμε να επαναλάβουμε την ίδια επένδυση σε περίπτωση κακής επιλογής. Ωστόσο πριν επιλέξουμε κουφώματα θα πρέπει να επιλέξουμε τον σωστό σύμβουλο-κατασκευαστή ώστε να προβούμε και στις σωστές επιλογές κουφωμάτων-λύσεις για το κτίριο μας και τους χώρους μας. Ο κατασκευαστής που θα επιλέξουμε θα πρέπει να:

 • είναι πιστοποιημένος,
 • τηρεί κάποιο σύστημα ποιότητας (FPC, ISO, η κάποιο άλλο.),
 • μας δείξει δείγμα της δουλείας του,
 • μας δείξει τον χώρο που παράγει τα κουφώματα και να προσέξετε το επίπεδο της οργάνωσής του,
 • μας κάνει μια αυτοψία στο χώρο μας γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουνε να λάβουμε σωστή προσφορά χωρίς εκπλήξεις.

Η αντικατάσταση κουφωμάτων δεν είναι μια εύκολη εργασία και γι’ αυτό όταν αποφασίσουμε να την κάνουμε θα πρέπει να προσέξουμε τα νέα μας κουφώματα να έχουν υψηλές θερμομονωτικές ιδιότητες για να περιορίσουμε τι θερμικές απώλειες και να διατηρούμε τον χώρο μας ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι με την λιγότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας και το μέγιστο όφελος για το πορτοφόλι μας. Επίσης τα νέα μας κουφώματα θα πρέπει να έχουν ηχομονωτικές ιδιότητες για να κρατούν έξω τους ανεπιθύμητους θορύβους (ποιος δεν θέλει ένα ήσυχο ύπνο!) αλλά να προσφέρουν ταυτόχρονα σιγουριά και ασφάλεια.

Κατά την τοποθέτηση των κουφωμάτων θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής βασικά σημεία:

 • Το κούφωμα να μην έρχεται σε επαφή με την τοιχοποιία γιατί διαφορετικά ακυρώνονται τα θερμομονωτικά του χαρακτηριστικά.
 • Οι αρμοί περιμετρικά του κουφώματος θα πρέπει να είναι σφραγισμένοι με αφρώδες μονωτικό υλικό και στην συνέχεια με ουδέτερη σιλικόνη στο πάτωμα όπου έχει και την μεγαλύτερη συγκράτηση υγρασίας για την αποφυγή μούχλας και στις υπόλοιπες πλευρές με ακρυλικό στόκο.
 • Θα πρέπει να υπάρχουν οι απορροές στο σταθερό πλαίσιο (κάσα) και στο κινητό πλαίσιο (φύλλο), ζητήστε από τον τεχνικό να σας υποδείξει τις οπές απορροής.
  *Οι απορροές της κάσας πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.
 • Το κούφωμα θα πρέπει να είναι αλφαδιασμένο και να έχουν χρησιμοποιηθεί μεταλλικά στηρίγματα (βίδες) για την στήριξή του και όχι μόνο αφρό πολυουρεθάνης.
 • Θα πρέπει οι αρμοί μεταξύ του σταθερού πλαισίου (κάσα) και του κινητού πλαισίου (φύλλο) να είναι περιμετρικά ομοιόμορφοι και να μην υπάρχουν εμφανείς αποκλίσεις από απόσταση 2 μέτρων.
 • Οι συναρμογές των προφίλ θα πρέπει να είναι επίπεδες και να μην παρουσιάζουν κενά.
 • Τα λάστιχα, θα πρέπει να είναι ομοιόμορφα και να μην παρουσιάζουν ανωμαλίες γιατί δεν θα αποδίδουν όπως επίσης πρέπει και στις ενώσεις τους να είναι κολλημένα και να μην υπάρχει κενό.
 • Τα εξαρτήματα, θα πρέπει να είναι αυτά που ως ALUMINCO έχουμε προδιαγράψει για τα προϊόντα μας.

Κατά την παράδοση των κουφωμάτων θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής βασικά σημεία,

 • Ο κατασκευαστής υποχρεούται να σας δώσει τα πιστοποιητικά CE των κουφωμάτων σας.
 • Θα πρέπει να σας δώσει γραπτή εγγύηση καλής λειτουργίας για τουλάχιστον 2 χρόνια.
 • Οι επιφάνειες των προφίλ θα πρέπει να είναι χωρίς γρατζουνιές, καθαρές από σιλικόνες και αλλά επικαθήμενα υλικά όπως ασβέστης, τσιμέντο, κλπ. γιατί καταστρέφουν την βαφή και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν και την οξείδωση του.
 • Θα πρέπει να σας κάνει επίδειξη των κουφωμάτων και να σας εξηγήσει πως λειτουργούν τα κουφώματα σας.
 • Η λειτουργία του κουφώματος θα πρέπει να είναι ομαλή και σχετικά αθόρυβη. Οποιαδήποτε δυσκολία στην ομαλή λειτουργία του κουφώματος θα πρέπει να επιδιορθωθεί άμεσα.

Επιλέγοντας τα νέα σας κουφώματα από το δίκτυο συνεργατών της ALUMINCO είστε σίγουροι ότι έχετε επιλέξει καινοτόμα προϊόντα υψηλών επιδόσεων και αισθητικής. Επίσης συμβάλετε στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας γιατί η ALUMINCO χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ ελληνικό αλουμίνιο στα παραγόμενα προϊόντα της με τα υψηλότερα στάνταρτ σε όλη την διαδικασία παραγωγής και με συνεχή γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο τύπος του κουφώματος που ταιριάζει στις ανάγκες του χρήστη έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους ξεκινώντας από την συχνή ή μη χρήση του συγκεκριμένου κουφώματος, την ιδιαίτερη ή μη απαίτηση σε επιδόσεις ( θερμοπερατότητας, υδατοστεγανότητας, αντοχής στην ανεμοπίεση και αεροστεγανότητας).

Συνεχίζοντας, ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή του τύπου κουφώματος είναι το είδος και το πάχος της υάλωσης που θέλουμε να περιλαμβάνει, ανάλογα με τους δείκτες ηχομείωσης και αντιδιάρρηξης που ζητούμε από το κούφωμα να παρέχει. Ένας εξίσου σημαντικός λόγος επιλογής τύπου κουφώματος είναι η εσωτερική διαρρύθμιση του χώρου στον οποίο προορίζεται, καθώς τα ανοιγόμενα κουφώματα για παράδειγμα καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο κατά το άνοιγμα τους σε σύγκριση με τα συρόμενα. Η σκίαση, τέλος , είναι ένας άλλος παράγοντας λήψης της συγκεκριμένης απόφασης, καθώς το αν θα επιλέξουμε ανοιγόμενα παντζούρια ή ρολά συνυπολογίζεται και στην επιλογή του τύπου κουφώματος που θα καταλήξουμε.

Δεν θα πρέπει να αμελούμε και την αισθητική του κουφώματος καθώς, όντας μέρος της όψης του κτιρίου θα πρέπει είτε να εναρμονίζεται με την όψη του κτιρίου (ειδικά αν πρόκειται για πολυκατοικία) , είτε με την αρχική μελέτη του αρχιτέκτονα με την οποία εγκρίθηκε η άδεια οικοδομής κατά το παρελθόν.

Οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την απόδοση ενός κουφώματος είναι το είδος υάλωσης που έχει υπολογιστεί , η τυπολογία του (το αν είναι δηλαδή π.χ. χωνευτό ή επάλληλο ή ανοιγόμενο), η σειρά του συστήματος που έχει υπολογιστεί καθώς επίσης και τα προφίλ με τα οποία πρόκειται να κατασκευαστεί.

Καθοριστικό παράγοντα για την επίδοση ενός κουφώματος ιδιαίτερα σε ότι αφορά την υδατοστεγανότητα και την αντοχή στην ανεμοπίεση παίζει και ο προσανατολισμός του χώρου στον οποίο θα τοποθετηθεί. Ως επί το πλείστων βόρειοι προσανατολισμοί δέχονται μεγαλύτερη επιβάρυνση σε άνεμο και βροχή, ενώ στον αντίποδα νότιοι και ανατολικοί, περισσότερη έκθεση στον ηλιακή ακτινοβολία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αν θα θέλαμε να δούμε την επίδοση του κουφώματος από την σκοπιά της ασφάλειας , τότε η επιλογή σωστού αριθμού αλλά και τύπου κλειδώματος διαδραματίζει εξίσου καθοριστικό ρόλο.

Ποτέ, ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως, όσο καλή επιλογή και αν έχουμε κάνει στην σειρά του συστήματος αλουμινίου και στην υάλωση, το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται από την άρτια κατασκευή του κουφώματος και την ορθή τοποθέτησή του από το εξειδικευμένο συνεργείο.

Ιδιαίτερη σημασία παίζουν και οι θερμομονωτικές μπάρες και τα λοιπά ειδικά εξαρτήματα τα οποία έχοντας τα λάβει υπόψιν μπορούν να εκτοξεύσουν τις επιδόσεις του κουφώματος.

Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε πως ιδιαίτερα στο κομμάτι της ενεργειακής απόδοσης του κουφώματος βασικό ρόλο παίζει η σωστή τοποθέτηση με χρήση κατάλληλων υλικών ιδιαίτερα στα σημεία επαφής του κουφώματος με την τοιχοποιία προς αποφυγή θερμογεφυρών.

Η πόρτα εισόδου παίζει καθοριστικό ρόλο σε περίπτωση που διαχωρίζει έναν θερμαινόμενο χώρο όπως το εσωτερικό ενός διαμερίσματος ή μονοκατοικίας με το εξωτερικό περιβάλλον. Αν λοιπόν αυτό είναι το σενάριο που εξετάζουμε, τότε η πόρτα εισόδου πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ακόμα κούφωμα του κτιρίου μας.

Tα ανοιγόμενα κουφώματα προσφέρουν:

 • Υψηλότερες επιδόσεις έναντι των συρόμενων σε όλα τα επίπεδα
 • Ευελιξία στην επιλογή υάλωσης
 • Μηχανισμούς ανάκλησης για αερισμό
 • Υψηλότερο δείκτη ασφάλειας

Στον αντίποδα, τα συρόμενα κουφώματα προσφέρουν:

 • Υψηλή αισθητική
 • Δύνανται να παρέχουν κατασκευές μεγαλύτερων διαστάσεων
 • Επιτρέπουν την διάχυση του φωτός και δίνουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης θέας
 • Ευκολία στην χρήση και στην πρόσβαση
 • Καλύπτουν τυπολογίες χωνευτών (πιο συχνά απαντημένη τυπολογία στα προς αντικατάσταση κουφώματα)
 • Καταλαμβάνουν έως και μηδενικό επιπλέον χώρο εντός του δωμάτιου, ευελιξία στην εσωτερική διαρρύθμιση του δωματίου.