ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τον πλανήτη μας, είναι ζητούμενο όλων, ιδίως τώρα που οι συνθήκες κλιματικής αλλαγής κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και στον ευρωπαϊκό χώρο. Η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας είναι παγκόσμια. Κυβερνήσεις και Οργανισμοί, εφαρμόζουν προγράμματα, ακολουθώντας τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων. Πρώτος στόχος όλων η εξοικονόμηση και στη συνέχεια η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την προστασία από την κλιματική αλλαγή.

Το πρόγραμμα “A Planet to love” είναι μια πρωτοβουλία της Aluminco και περιλαμβάνει εκπαίδευση του κοινού, δράσεις με οικολογικό χρώμα και φυσικά απόλυτη προσήλωση της εταιρίας στη φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή και την ανάπτυξη συστημάτων αλουμινίου για παθητικά κτίρια. Μαζί, θέτουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον, δικό μας, της χώρας αλλά και του πλανήτη!

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Η Ανάπτυξη της Ενεργειακής Κουλτούρας στον τρόπο σκέψης και την καθημερινή πρακτική των καταναλωτών, συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμησης ενέργειας. Η μεγαλύτερη πρόκληση στον τομέα της ενέργειας αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική αλλαγή δυστυχώς έχει επιπτώσεις και στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες αναγνωρίζονται ως η πρωταρχική αιτία αυτής της αλλαγής.

Η βελτίωση της θερμικής απόδοσης των κτηρίων αποτελούν ένα απαραίτητο βήμα. Περισσότερο αποδοτικά κτήρια, θα μπορούσαν να εξαλείψουν σημαντικό ποσοστό της εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας. Με την ενεργειακή αναβάθμιση, έχουμε μια διαχρονική και άμεσα ανταποδοτική επένδυση, στον τομέα αυτό. Με την ανάπτυξη της ενεργειακής κουλτούρας, συμβάλουμε άμεσα στη βελτίωση της οικονομίας και της ποιότητα ζωής και ταυτόχρονα προστατεύουμε το περιβάλλον.

 • Στην Ελλάδα αποτελέσματα ερευνών για την παλαιότητα των κτηρίων, έδειξαν ότι το 50% (2.000.000 κτήρια περίπου) κατασκευάστηκαν πριν το 1980, χωρίς ενεργειακές προδιαγραφές μέχρι τη δημιουργία του ΚΕΝΑΚ το 2008.
 • Εύκολα γίνεται αντιληπτό πως σχεδόν 4.000.000 κτήρια σήμερα χαρακτηρίζονται θερμικά απροστάτευτα και χρήζουν ενεργειακής αναβάθμισης.
 • Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο τομέας των κτηρίων απορροφά, κατά μέση τιμή, το 40% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης.
 • Στην Ελλάδα κυμαίνεται περίπου στο 30%. Η ετήσια κατανάλωση ενέργειας, ανάλογα με τον τύπο κτηρίου, είναι 156-375 Kwh/m2, τρεις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη κατανάλωση ενέργειας στην Φινλανδία.

ΟΦΕΛΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η ανάπτυξη της ενεργειακής κουλτούρας και η εξοικονόμηση ενέργειας προσφέρει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς συμβάλει στην:

 • Εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 1 δισ. kWh το χρόνο
 • Μείωση των εισαγωγών ενέργειας
 • Αναβάθμιση των κτηρίων & των συνθηκών διαβίωσης σε αυτά
 • Κινητοποίηση των δυνάμεων της αγοράς προς όφελος της ανάπτυξης βιώσιμων κοινωνιών
 • Στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης & των επενδύσεων
 • Δημιουργία νέων & τοπικών θέσεων εργασίας
 • Βελτίωση των οικονομικών & της καθημερινότητας του πολίτη
 • Αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος
 • Προστασία του περιβάλλοντος & αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
 • Με την ενεργειακή αναβάθμιση οι επαγγελματίες αλλά και οι ιδιοκτήτες των κτηρίων, προάγουν την ποιότητα ζωής τους και βελτιώνουν το εισόδημά τους. Η ενεργειακή αναβάθμιση είτε καλύπτεται από χρηματοδοτούμενα προγράμματα, είτε προέρχεται από ιδιωτική πρωτοβουλία, επιφυλάσσει μόνο οφέλη και μάλιστα άμεσα.

ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Το ένα τρίτο των ενεργειακών απωλειών του σπιτιού σας, προέρχεται από τα παλιά κουφώματα. Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της αντικατάστασης κουφωμάτων έχει αναχθεί σε μείζονος σημασίας, ιδιαίτερα λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας που προσφέρει. Εκτός από την υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία φτάνει έως και 65% σε σύγκριση με τα κουφώματα παλαιού τύπου (ξύλινο πλαίσιο – μονό τζάμι), τα κουφώματα νέας γενιάς προσφέρουν επιπλέον μεγαλύτερη ασφάλεια, ηχομόνωση, αντοχή και ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες.

Έχει φτάσει η στιγμή να επιλέξετε κούφωμα για το σπίτι σας και αναρωτιέστε ποιο από όλα θα είναι το ιδανικότερο για τις ανάγκες σας. Η αγορά του ιδανικού κουφώματος, προϋποθέτει τη σωστή επιλογή από εσάς. Πολλά είναι όσα πρέπει να προσέξετε για να επιλέξετε τα σωστά κουφώματα και το «ΝΕΟ Εξοικονομώ» σας δίνει γενναία χρηματοδότηση για να τα αλλάξετε.

 • Η θέση του κουφώματος είναι ακόμα μια παράμετρος που επηρεάζει σημαντικά την επιλογή σας. Η έκθεση στον ήλιο και τα καιρικά φαινόμενα, η ανεμοπίεση και ο προσανατολισμός του κουφώματος είναι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπ` όψιν (π.χ. σε βορινό παράθυρο δεν ενδείκνυται η εφαρμογή κουφώματος αλουμινίου χωρίς θερμομόνωση, γιατί θα υπάρχουν μεγάλες απώλειες ενέργειας).
 • Στην τελική επιλογή θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας: θερμομόνωση, ασφάλεια, εξοικονόμηση χώρου και ηχομόνωση.
 • Ο ρόλος του κατασκευαστή και του τεχνικού που θα εφαρμόσει το κούφωμα είναι πολύ σημαντικός. Όποιον κι να επιλέξετε σιγουρευτείτε ότι διαθέτει λύσεις που αρμόζουν στο χώρο σας, ότι διαθέτει πιστοποιητικά για τα κουφώματα (αναζητείστε τη σήμανση CE) και ότι δίνει έγγραφη εγγύηση για την ανθεκτικότητά τους.
 • Τέλος, η μέγιστη θερμομόνωση δε μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη χρήση τουλάχιστον διπλών τζαμιών. Το μεταξύ τους διάκενο και το «γέμισμα» ανάμεσα, το πάχος και το είδος τους είναι παράγοντες που δεν πρέπει να αγνοήσετε.
 • Με το «ΝΕΟ Εξοικονομώ» λαμβάνετε χρηματοδότηση για ενεργειακά κουφώματα. Η αντικατάσταση κουφωμάτων βρίσκεται μεταξύ των παρεμβάσεων που είναι επιλέξιμες από το Πρόγραμμα και ως εκ τούτου χρηματοδοτείται από το κράτος. Λόγω της απαίτησης του προγράμματος για ενεργειακή αναβάθμιση, η παρέμβαση αφορά κατά βάση, σε θερμομονωτικά/ θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες.

ALUMINCO ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Η βιωσιμότητα είναι μια μεγάλη λέξη, την οποία μεταφράζουμε σε πράξη μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια.

Από την όσο το δυνατόν πιο φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή έως την ανάπτυξη συστημάτων αλουμινίου για παθητικά κτίρια.

Εμείς στην ALUMINCO, σε αυτή τη κατεύθυνση κινούμαστε και θέτουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο Μέλλον, για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Το όραμα για παθητική ενεργειακή αναβάθμιση, ως αποτέλεσμα των νέων προκλήσεων, έγινε πράξη με την απόκτηση της κορυφαίας επίδοσης για παθητικό ανοιγόμενο σύστημα που πληρεί τα αυστηρά κριτήρια που έχουν οριστεί από το Γερμανικό Ινστιτούτο Παθητικού Σπιτιού PHI (Passive House Institute).

Το όραμα μας για παραγωγή προϊόντων με χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 γίνεται πράξη με τη ένταξη μας στις κορυφαίες εταιρείες που στοχεύουν και προγραμματίζουν την παραγωγή προϊόντων με χαμηλότερο αποτύπωμα CO2.